Assalamualaikum WBT, Salam 1Malaysia dan Salam  Pengakap.

Sempena berakhirnya tahun 2016 saya mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan Selamat Tahun Baru 2017 bersamaan Tahun Hijrah 1438, kepada semua pemimpin dan ahli-ahli Kelanasiswa di semua daerah Universiti dan Institusi Pengajian Tinggi di seluruh negara. Adalah diharapkan bahawa kedatangan tahun baru ini akan menjadikan kita lebih dewasa dalam mengharungi dunia kepengakapan berbanding sebelumnya. Sepanjang tahun 2016, kita telah berjaya melaksanakan  program-program besar di peringkat negeri mahupun kebangsaan dan juga antarabangsa seperti Seminar Kebangsaan Kesihatan dan Pekerjaan di IPTA/S di UM, HINEX di UPM Bintulu dan  Anugerah BPA  dan Manikayu di UM Jelebu. Beberapa Daerah KLKM juga telah berjaya mengendalikan  program-program seperti projek Khidmat Masyarakat di Kampuchea (UIAM Kuantan), Misi Bantuan Bencana Banjir Telok Bahang (PSP) dan  program JOTA 2016 (UM KL).

Kejayaan yang saya sebutkan di atas adalah antara sebahagian daripada pelbagai program yang telah berjaya dilaksanakan sepanjang tahun 2016. Kejayaan tersebut  adalah hasil dari usaha gigih dan berkat kerjasama semua pihak iaitu kumpulan pemimpin, pasukan jurulatih serta ahli-ahli KLKM  yang terdapat di ceruk rantau negara kita dari Perlis hinggalah ke Sabah.

Moga-moga  tahun 2017 dan tahun-tahun mendatang, negeri KLKM akan lebih komited selari dengan cogankata Pengakap Kelana iaitu “BERKHIDMAT”   dalam usaha memperkasakan aktiviti kepengakapan di peringkat daerah, negeri, kebangsaan dan antarabangsa  agar lebih cemerlang, gemilang dan terbilang.

Ucapan tahniah dan syabas saya tujukan kepada semua pemimpin, jurulataih dan ahli-ahli KLKM di seluruh Malaysia dengan kata-kata “ONCE A SCOUT ALWAYS A SCOUT”.

“KELANASISWA PEMANGKIN KELESTARIAN UNIVERSITI”

 Salam Hormat dari Saya

 Prof. Madya Dr. Abdul Rashid Mohamad, PJK.
 Ketua Pesuruhjaya Pengakap Negeri
 Persekutuan Pengakap Malaysia
 Negeri  Kumpulan Latihan Kelanasiswa Malaysia (KLKM)

Wednesday the 19th. Kumpulan Latihan Kelanasiswa Malaysia - Joomla Templates